Претражи овај блог

среда, 13. мај 2020.

02. Sve što treba da znate o Kovidu-19



Korona virus

Korona virus pripada grupi virusa koji uzrokuju bolest u rasponu od blage prehlade (koje su najčešće) do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS). Prvi put su izolovani 1962. godine i od tada do danas su dokazani kao prouzrokovači oboljenja kod sisara i ptica. Postoje korona virusi koji uzrokuju oboljenje samo kod životinja. Infekcije korona virusima su česte u ljudskoj populaciji. Procenjuje se da virusi iz ove grupe prouzrokuju oko polovine svih respiratornih infekcija kod čoveka.

Novi korona virus (SARS-Cov-2) pripada istoj podgrupi virusa kao i već poznati korona virusi (MERS-CoV, SARS-CoV). Potvrđen je interhumani prenos virusa.


Kako je sve počelo

Poslednjeg dana 2019. godine zdravstvene vlasti NR Kine su izvestile Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) o pojavi više slučajeva respiratornih infekcija kod osoba u gradu Vuhan. Kao uzročnik oboljenja identifikovan je novi korona virus (SARS-Cov-2) 7. januara 2020. godine, a bolest je dobila naziv Covid-19. Prvi slučajevi se povezuju sa ribljom pijacom, gde se inače prodaju životinje i živina.

https://www.zdravlje.org.rs/index.php/aktuelne-vesti/855-korona-virus


 Koji su simptomi?

Korona virus napada pluća, a dva glavna simptoma su temperatura i suvi kašalj. Suvi kašalj znači da nema šlajma, navodi britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Kontinuirani kašalj znači kašljanje koje traje duže od sat vremena ili najmanje tri epizoda kašlja tokom 24 sata. Ako obično kašljete, može biti gore nego inače. To može dovesti do nedostatka daha, što se često opisuje kao intenzivno stezanje u grudima, otežano disanje ili osećaj gušenja.

Imate povišenu temperaturu ako vam je temperatura iznad 37,8 stepeni Celzijusovih. Zbog toga možete osećati vrućinu ili jezu i drhtavicu.

Kao simptomi se navode i bol u grlu, glavobolja i proliv, kao i gubitak čula mirisa i ukusa.

Potrebno je pet dana da se simptomi pojave, saopštili su naučnici, ali kod nekih ljudi taj period traje i duže.

 https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-51324227


 Virus ne možete dobiti od životinja

Ne postoji dokazi da vas igranje sa psom ili mačkom može zaraziti novim virusom, navode iz Svetske zdravstvene organizacije. To ne znači da odmah posle igranja sa životinjama ne treba uvek da operete ruke sapunom i toplom vodom. Čak i slatke pudlice mogu da prenose bakterije kao što su ešerihija koli ili salmonela.

Naučnici smatraju da je novi oblik korona virus potekao sa pijace u kineskom gradu Vuhanu - a izvor je verovatno neka divlja životinja. Ali to ne znači da su sve životinje u vašoj okolini opasne i da šire virus.

Tigar u njujorškom zoološkom vrtu bio je pozitivan na testu za Kovid-19, dok je još šest životinja zaraženo. U pitanju je prvi slučaj životinje pozitivne na korona virus, ali zvaničnici uveravaju da ne postoji dokaz o prenošenju virusa sa životinja na ljude.


Retko je ubica

Istraživači trenutno misle da na svakih hiljadu obolelih od korona virusa, premine između jednog i 40 zaraženih. Kako navode, najverovatnija procena glasi da je to devet od 1.000 inficiranih, odnosno oko jedan odsto.

Posledice virusa zavise od čitavog niza faktora - vašeg godišta, pola i opšteg zdravlja, kao i zdravstvenog sistema zemlje u kojoj se nalazite. Većina zaraženih će osetiti samo blaže simptome virusa (kašalj, visoku temperaturu) i brzo će se oporaviti, smatraju stručnjaci.




Izvor: BBC na Srpskom
https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-51407093

Нема коментара:

Постави коментар