Претражи овај блог

четвртак, 14. мај 2020.

02. Kalendar vakcinacije za bebe do godinu dana

U prvoj godini života se daju:

Vakcina protiv tuberkukloze (BCG) – daje se još u porodilištu. Deca koja nisu vakcinisana  ili su rođena kod kuće, vakcinišu se do kraja prve godine života. Vakcina se daje u levu nadlakticu intradermalno. Na mestu uboda posle 3-4 nedelje javi se crvenilo i otok koji se smanjuje i posle 3-4 meseca nestaje, a ostaje mali ožiljak.

DTPer vakcina ili vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja – daje se deci od navršena 2 meseca do navršenih 12 meseci života. Ova vakcina se daje u tri doze. Revakcinacija DTPer obuhvata decu u 2 godine života, potpuno vakcinisanu u prvoj godini života i to po isteku njamanje jedne godine od dana potpuno vakcinisanja. Obično se daje zajedno sa Polio vakcinom.

Polio vakcina ili vakcina protiv dečije paralize – daje se deci od 2 meseca života i mora se potpuno obaviti do navršenih 12 meseci. Vakcina se daje u tri doze. Revakcina obuhvata decu u drugoj godini života vakcinisanu sa 3 doze i to po isteku jedne godine od dana vakcinisanja.

MMR ili vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeole – daje se od navršenih 12 meseci, a najduže do navršenih 18 meseci života.

Vakcina protiv hepatitisa B – daje se deci od navršena dva meseca do navršenih 15 meseci života i kod novorođenčadi HbsAg pozitivnih majki unutar 2-12 časova od rođenja. Vakcinacija se sprovodi sa davanjem tri doze vakcine.  Prva i druga doza vakcine daju se istovremeno sa prvom i drugom dozom DTP vakcine u razmaku koji ne sme biti kraći od jdnog niti duži od tri meseca. Treća doza vakvcine daje se istpovremeno MMR vakcinom.

Osim obaveznih vakcinacija programom imunizacije predviđena je i obavezna vakcinacija putnika. Ukoliko roditelji vode dete u inostranstvo moraju da se jave pedijatru koji će ih dalje uputiti ukoliko je potrebna vakcinacija.

Kalendar vakcinacije

Нема коментара:

Постави коментар