Претражи овај блог

среда, 13. мај 2020.

06. Amerika optužuje Kinu

12. aprila (2020) "Foks njuz" je objavio priču, navodno potvrđenu od više izvora, da je korona virus zapravo nastao u vuhanskoj laboratoriji koja se nalazi samo nekoliko kilometara od ozloglašene pijace koja se uglavnom smatra izvorištem zaraze. Razlog, kako je navedeno, nije bilo pokretanje bilološkog rata, već želja Kine da pokaže da može da indentifikuje virus i izbori se sa njim jednako dobro kao i Amerika.

Sve je počelo, dodaje "Foks njuz", kada se neko od zaposlenih u laboratoriji zarazio, a zatim otišao na pijacu gde je novi virus preneo da druge ljude.

Nekoliko sati nakon što je tekst objavljen, Donald Tramp je na konferenciji u Beloj kući rekao da je upoznat sa izveštajima.

- Radimo vrlo detaljno istraživanje ove užasne situacije - rekao je on, ali nije želeo da otkrije da li je sa kineskim kolegom Sijem Đinpingom razgovarao "laboratorijskom scenariju", jer to "ne bi bilo prikladno u ovom trenutku".


Donald Tramp
Trampa je podržao i državni sekretar Majk Pompeo koji je poručio da Peking treba da "iznese na videlo" sve što zna. On je u intervjuu za "Foks njuz" rekao da "znaju da je virus potekao iz Vuhana u Kini", kao i da je Institut za virusologiju udaljen tek nekoliko kilometara od sporne pijace.

- Kineska vlada zaista treba da se otvori i objasni kako se ovaj virus zapravo širi - dodao je.

Nastavljajući kritike koje je iznela Trampova administracija, američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je da su kineski lideri obmanjivali ceo svet o početku pandemije, kao i da ne veruje da su i sada iskreni.

Da ne bude da samo Tramp i njegove pristalice među saradnicima i medijima potpiruju ove teorije, Si-En-En je sinoć objavio potvrdu obaveštajnih izvora da američka vlada zaista istražuje mogućnost da je virus napravljen od strane čoveka.

Kina je odmah odbacila ove optužbe citirajući šefa Svetske zdravstvene organizacije i druge medicinske stručnjake koji tvrde da nema dokaza da je prenos zaraze virusom počeo iz laboratorije i da nema "naučnih osnova" za takve tvrdnje.

https://www.blic.rs/vesti/svet/amerika-vs-kina-rat-tihih-neprijatelja-oko-porekla-virusa-amerikanci-misle-da-je/mq46gmx

Нема коментара:

Постави коментар